Praktijk Frederiks 023 - 55 30 444
Praktijk van der Stap / Maat 023 - 55 30 442

Griepvaccinatie

Elk jaar krijgt één op de tien mensen griep (influenza). Deze “echte” griep wordt veroorzaakt door het influenzavirus. Het is een besmettelijk virus dat zich snel kan verspreiden.

Voor wie is de griepprik bestemd?
Sommige mensen lopen extra risico wanneer ze griep krijgen. Voor hen is het belangrijk elk jaar een griepprik te halen. Het gaat om:

  • mensen van 60 jaar en ouder;
  • mensen met hart- en vaatziekten;
  • mensen met longziekten;
  • mensen met diabetes (suikerziekte);
  • nierpatiënten;
  • mensen met weinig afweer door andere ziekten of door medische behandeling;
  • mensen met regelmatig steenpuisten.

Deze mensen worden veel zieker door de griep, of hun “eigen” ziekte (bijvoorbeeld diabetes) wordt erger.

Waarom een griepprik?
Als u een griepprik heeft gehad, is de kans dat u griep krijgt veel kleiner. Als u toch griep krijgt, verloopt de ziekte meestal minder ernstig en is de kans op complicaties geringer.

Heeft de griepprik bijwerkingen?
De griepprik bevat stukgemaakt (dus onwerkzaam) virus. U kunt van de griepprik geen griep krijgen. De griepprik kan soms gedurende de eerste dag wat pijn in de arm geven.

Hoe werkt de griepprik?
Als u een griepprik krijgt, reageert uw lichaam door afweerstoffen te maken tegen het virus. De griepprik werkt al na twee weken. Wanneer u dan in aanraking komt met het griepvirus, zullen uw afweerstoffen het virus onschadelijk maken.

Waarom elk jaar een griepprik?
Het griepvirus verandert regelmatig. Daarom heeft u ieder jaar een nieuwe griepprik nodig, zodat uw lichaam nieuwe afweerstoffen kan aanmaken. Zorg dus dat u in het najaar (eind oktober, begin november) de griepprik haalt, dan heeft u voldoende afweer tegen de tijd dat de griep weer heerst. Het is niet verstandig te wachten met de griepprik totdat de griep uitbreekt. Omdat de griepprik pas na twee weken werkt, is de kans groot dat u dan al griep krijgt voordat de griepprik gaat werken.

Let op!
– Een griepprik werkt alleen tegen de echte griep (influenza), dus niet tegen verkoudheid.
– Wanneer u allergisch bent voor kippeneiwit, mag u geen griepprik hebben. Neem dan contact op met de praktijkassistente.
– U krijgt de griepprik in de bovenarm. Wilt u daar met uw kleding rekening mee houden? Het vaccin is op de praktijk aanwezig. U hoeft dus niet naar de apotheek te gaan. Omdat u tot een van de risicogroepen behoort, hoeft u de prik niet zelf te betalen.

Voor meer informatie over de griepprik kunt u kijken op deze website.